Lotyši doma nezvládli finále, do Paríža ide Brazília

08.07.2024 Celý región

Riga 7. júla (TASR) - Basketbalisti Brazílie, Grécka, Španielska a Portorika získali miestenky a skompletizovali menoslov účastníkov mužského turnaja na OH 2024 v Paríži. Brazílčania zdolali vo finále olympijskej kvalifikácie na turnaji v Rige domácich Lotyšov vysoko 94:69, Gréci zvíťazili v Pireu nad Chorvátskom 80:69.

Lotyšom chýbala ich hlavná hviezda, pivot úradujúcich šampiónov NBA Kristaps Porziňgis musel ísť na operáciu nohy. Napriek tomu však boli doma favoriti, no sen o druhej účasti pod piatimi kruhmi a prvej od roku 1936 sa im rozplynul. Brazílčania sa vrátia na olympiádu po ôsmich rokoch a nastúpia v B-skupine proti Japonsku, Nemecku a domácemu Francúzsku. Najlepším strelcom víťazov bol Bruno Caboclo, krídelník Partizanu Belehrad dal 21 bodov, Léonardo Meindl z japonského klubu Alvark Tokio pridal 20. Najlepším strelcom Lotyšov bol rozohrávač Virtusu Bologna Rihards Lomazs s 15 bodmi.

Najviac bodov v drese Grécka zaznamenal Jannis Antetokounmpo (23). Opora tímu sa predstaví na OH po prvý raz. Georgios Papagiannis pridal 19 bodov. Gréci budú v Paríži hrať v A-skupine s Austráliou, Kanadou a Španielmi. Tí sa predstavia na siedmej olympiáde v sérii po tom, čo v nedeľu v noci zdolali vo finále turnaja vo Valencii Bahamy 86:78. Rudy Fernandez tak môže nastúpiť už na šiestej olympiáde, čo bude rekord medzi mužmi. Domáci ťažili z tímového výkonu, do streleckej listiny sa zapísali deviati z desiatich hráčov a šiesti zaznamenali minimálne deväť bodov. Najviac 18 nazbieral Lorenzo Brown. Za Bahamy dal o jeden viac Buddy Hield.

Na záverečnom turnaji v San Juane uspeli domáci reprezentanti Portorika, ktorí zdolali Litvu 79:68. Na olympijských hrách sa tak predstavia prvýkrát od roku 2004. K triumfu ich priviedol 23 bodmi, šiestimi doskokmi a dvoma ziskami rozohrávač New Orleans Pelicans Jose Alvarado. Portoriko nastúpi v C-skupine spolu s úradujúcimi šampiónmi z USA, Srbskom a Južným Sudánom.

Na OH sa už kvalifikovali štvornásobný obhajca zlata z USA, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Srbsko, Južný Sudán, Kanada a Austrália. Francúzsko sa kvalifikovalo ako hostiteľská krajina, ostatných sedem tímov na základe výsledkov na uplynulých majstrovstvách sveta.

olympijská kvalifikácia, muži - finále:

1. turnaj (Valkenica/Šp.):

Španielsko - Bahamy 86:78 (42:34)


2. turnaj (Riga/Lot.):

Lotyšsko - Brazília 69:94 (33:49)


3. turnaj (Pireus/Gr.):

Grécko - Chorvátsko 80:69 (39:45)


4. turnaj (San Juan/Portoriko)
:

Litva - Portoriko 68:79 (35:39)
 

Vyberte región

mark